Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Obecnie większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. kawa w Polsce Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film