Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, jakie proponuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń i spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne dania włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. czytaj Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film