Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest smaczne, sycące oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci degustują mniej znane potrawy – risotto, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w menu są również nie tak popularne potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i jedzenie z różnych zakątków kraju. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski nastrój.
Kuchnia włoska nie jest trudna, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek we włoskim stylu z całą pewnością musi zawierać również trunek. Lampka alkoholu to przy włoskim posiłku reguła. autentycznej kuchni włoskiej Najbardziej popularne wina z Włoch to toskańskie bolgheri, lombardyjskie oltrepo pavese oraz marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć bogatą kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba wybrać się do restauracji, która jest w stanie podać nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film